Ödüller:

Birincilik Ödülü 30.000 TL

İkincilik Ödülü 15.000 TL

Üçüncülük Ödülü 7.500 TL

Konum:: Izmir University of Economics

Tarih: 14-15 Ekim 2023

Tema: Rejeneratif Yaklaşım

Düzenleyenler: İzmir Ekonomi Üniversitesi, İZKA, ENSİA

REJENERATİF YAKLAŞIM

İnsan eylemleri ile içinde yaşadığı çevreyi ve etkileşimde olduğu diğer çevre sistemleri etkiler. Özellikle yapma çevrenin üretilmesi, kullanılması ve yok edilmesinde enerji, ürün ve su kaynakları tüketilirken, çevre kirletilmekte, bu durum, insandan kaynaklanan diğer olumsuzluklarla birlikte, doğal çevrenin ve çevresistemlerin sağlıklı bir şekilde sürdürülmesini engellemektedir. Çeşitli araştırmacılar, “daha az kaynakla daha çok üretimi” hedefleyen eko-verimlilik kavramını ve bu kavramın yapma çevreye yansıması olan çevre dostu yapma çevre yaklaşımını çevresel sürdürülebilirlik bağlamında eleştirir. “Yeşilin ötesine geçme” çabaları ile; çevrebilim, biyo-bölgeselcilik ve kalıcı kültür gibi yaklaşımlara dayalı olarak yenileyicilik (rejeneratiflik) kavramının ortaya çıktığı görülmektedir. Bu kavram insan – doğa ilişkisini, egemen mekanistik yaklaşımdan farklı bir şekilde, yeniden tanımlamakta; insanın, doğa ve çevresistemler var olmadan yaşayamayacağı gerçeği ile insan ve doğayı eş düzeyli bir ortaklık çerçevesinde bütünleştirerek var olandan daha iyiye ulaşmayı hedeflemektedir. Yapma çevrenin tasarlanmasında, üretilmesinde, kullanılmasında ve kullanım sonrasında yeni bir düzen getirmeyi arzulayan yenileyici tasarım henüz yeterince olgunlaşmamış olmasına karşın, oldukça kapsamlı ve çevresel sürdürülebilirlik açısından son derece olumlu bir yaklaşımdır. Darçın, P. (2014). Çevreci Yapma Çevre Kavramının Evrimi: Yenileyici (Rejeneratif) Tasarım Yaklaşımı. Mimar. İst Dergisi.

 

TEMİZ ENERJİ

Küresel enerji kullanımının ’i ve insan kaynaklı karbon emisyonlarının ’i kentlerde gerçekleşmektedir. Dünyanın düşük karbonlu bir ekonomiye geçişi için kentler en büyük etkiyi yaratacak uygulama alanlarıdır. (Kaynak: Renewable Energy in Cities, International Renewable Energy Agency – IRENA) Temiz enerji; bina, endüstri, ulaşım, halka açık alan vb. kentsel uygulamalar ile daha temiz hava, modern hizmetler ve iyileştirilmiş yaşam konularında birçok iyileştirme sağlama potansiyeline sahiptir. “BEST For City” İdeathonu, şehirlerin yerel düzeyde temiz enerji kullanımını, uygun maliyetli bir şekilde artıracak yenilikçi teknoloji ve tasarım fikirlerinin ortaya çıkmasını hedeflemektedir.

BAŞVURU

– Katılımcıların en az 18 yaşında olması gerekmektedir.

– 18 yaşın altındakiler okullarının ve ailelerinin yazılı izinleri ve öğretmenlerinin gözetiminde etkinliğe katılabilirler.

– En az 3 en fazla 5 kişilik disiplinlerarası takımlar halinde başvuru yapılabilecektir.

– Her takımda erkek ve kadın katılımcı bulunması zorunludur.

– Bireysel başvurular kabul edilecek olup etkinlik başlamadan önce organizasyon komitesi tarafından takım haline getirilecektir.

– Başvurular Organizasyon Komitesi tarafından değerlendirilerek uygun görülen başvuru sahipleri mail yolu ile bilgilendirilecektir.

– Yazılım tamamlayıcı sektör olarak kabul edilmiştir. Odağında tamamen yazılım olan fikirler ve ekipler kabul edilmeyecektir.

PROGRAM